Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μαθήματα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης



Δευτέρα έως και Πέμπτη 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00: Αγώνες σκάκι και καλλιτεχνικό εργαστήρι

καλλιτεχνικό εργαστήρι κάθε Κυριακή από τον Δεκέμβρη

-για συμμετοχές επικοινωνήστε στο 6948730362 κα. Πέτρου


(ανάρτηση μετά από υπόδειξη της Ηρούς)

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Γύρισμα 29-4-2009

Σημείο συνάντησης είναι το μικρό παρκάκι μπροστά στην Δημοτική Αγορά.
Η ομάδα σεναρίου κατέληξε στην χθεσινή της συνάντηση στις παρακάτω ενότητες εικόνων, που εκκρεμούν να γίνουν:




Έχοντας αποτυπώσει στον χάρτη της Κυψέλης τις διάφορες τοποθεσίες (Location) που αναφέρονται παραπάνω, προέκυψε ένα κενό σχέδιο, που αναμένει τον καθορισμό της διαδρομής, η οποία να συνυπολογίζει το είδος γυρίσματος, τον βαθμό δυσκολίας, το πιθανά ζητούμενο φως δύσης κλπ.
Όποιος θέλει να πειραματιστεί επί χάρτου μπορεί να εκτυπώσει το κενό σχέδιο και να θυμηθεί το παιχνίδι με τις τελίτσες, αρκεί η πρόταση του/της να έχει μία τεκμηρίωση:



Ακολουθούν 3 βιαστικές προτάσεις διαδρομής, που έκανα δυστυχώς μόνος μου. Οποιαδήποτε σχόλιο ή άλλη συνολική πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.

ΠΛΑΝΟ 1 :



ΠΛΑΝΟ 2 :




ΠΛΑΝΟ 3 :



Οι τρεις παραπάνω προτάσεις έχουν σαν κοινό, την εκκίνηση γυρίσματος από τις εικόνες της Φωκίωνος και βασική δέσμευση ότι παραμένουμε μία ομάδα.
Υπάρχει και η σκέψη εφόσον υπάρχουν δύο κάμερες, μπορούμε να χωριστούμε σε δύο ομάδες με αντίστοιχες διαδρομές μοιράζοντας τα θέματα και δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερα άτομα να είναι ενεργά.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΓΥΡΙΣΜΑ. ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΑΓΓΕΛΟΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/4/09 !!!!!

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/4/09 ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΘΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΡΙΠΟΔΟ, ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΥΡΙΣΜΑ. ΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.

ΛΟΙΠΟΝ :

  1. ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΥΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ.
  2. ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ (ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ) ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΙ, ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ (Π.Χ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ Ή ΑΝΑΤΟΛΗ Ή ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ή ΠΡΩΙΝΟ)
  3. ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 23.00 ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/4, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ, ΕΓΩ Ή Ο ΚΩΣΤΑΣ.
  4. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΠ' ΟΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΟ ΩΣΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ.

ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Μία Ελληνική οικογένεια στη Κυψέλη

Οδός Λειβαθούς, 30/03/2009:
Σ’ αυτή τη μικρή οδό, κάθετη στην Οδό Κυψέλης (Στάση Ιθάκης), που σύμφωνα με ΦΕΚ έχει χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος, αλλά δεν έχει ακόμη πεζοδρομηθεί, ζει εδώ και πέντε χρόνια μια ελληνική οικογένεια. Η Έλενα, ο Σπύρος, οι δυο κόρες τους η οκτάχρονη Ζαϊρα, η εξάχρονη Κορίνα και η σκυλίτσα τους η Σεραφίνα.

Το σπίτι τους χτίστηκε το 1900. Ανακαινίστηκε από έναν Άγγλο το 1996 διατηρώντας τη πρόσοψη και την εσωτερική σκάλα του σπιτιού όπως ήταν και διαμόρφωσε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο για καθιστικό. Από εκεί βλέπεις, τη πίσω πλευρά του σπιτιού όπου υπάρχει μια έκρηξη πρασίνου και φύσης σε τόσο στενό χώρο. Εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι κάτω υπάρχει ένας όμορφος κήπος με πανύψηλα δέντρα. Αυτά τα δέντρα έχουν γίνει θέμα και είναι σε διαρκή διαμάχη γιατί ενοχλούν τους απέναντι από τη πίσω πλευρά που θέλουν να τα κόψουν. Από την άλλη οι συμπαραστάτες των δέντρων δεν πρόκειται να προβούν σε μια τέτοια ανώφελη ενέργεια. Το θέμα είναι σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2003 που κατοικούν σ’ αυτό το μεγάλο σπίτι με το κήπο. Ενώ από την μπροστινή πλευρά του σπιτιού, όλοι οι γείτονες χρησιμοποιούν άνετα χωρίς φιλονικίες αυτή την μικρή και στενή οδό ως πάρκινγκ για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η Έλενα, ζωγράφος, ζούσε στα Εξάρχεια πριν έρθει στη Κυψέλη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη κέρδισε η Κυψέλη αν και τόσο πυκνοκατοικημένη. Δε θα γύριζε να ζήσει ξανά στα Εξάρχεια. Νιώθει τόση ασφάλεια που μπορεί να πετάγεται άνετα να αγοράσει τσιγάρα ακόμη και στις τέσσερεις η ώρα τη νύχτα. Τώρα πια ζει ήδη στη Κυψέλη δέκα χρόνια και τη βρίσκει μια ήσυχη και ασφαλή συνοικία χωρίς εγκληματικότητα και ναρκωτικά όπου τα παιδιά της μπορούν να μεγαλώσουν άνετα σε ένα κεντρικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ήδη το δημόσιο σχολείο στην οδό Τροίας που πηγαίνουν τα παιδιά της μια στάση πιο κάτω έχει περίπου 40% Έλληνες και 60% αλλοεθνείς από Αλβανία, πρώην σοβιετική ένωση, Αφρική και Ασία. Οι Αφρικανοί είναι λιγότεροι στη συγκεκριμένη γειτονιά σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες.

Ο Σπύρος, γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε ως φοιτητής δυο δρόμους παραπάνω. Εργάζεται ως δικηγόρος και η συνοικία της Κυψέλης πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο που έχει μαζί της, του κάνει τη ζωή ευκολότερη γιατί όλα είναι κοντά του και στο κέντρο για να μετακινηθεί. Νιώθουν ασφαλείς με τα παντζούρια τους να μένουν πάντα ανοιχτά και τη μοτοσυγκλέτα ξεκλείδωτη παρκαρισμένη στο στενό. Επίσης, οι έξοδοι τους τρεις φορές την εβδομάδα γίνονται με άνεση ενώ αν ζούσε με τη οικογένειά του σ’ ένα προάστιο θα ήταν πιο δύσκολες και αραιές.

Οι εικόνες της Κυψέλης τρέχουν στο μυαλό του από τα πολλά νεοκλασικά της Τήνου, το σπίτι του Κανάρη και της Κοτοπούλη, στο παλιότερο bar της Αθήνας“Aurevoir” (1958), στο κινηματογράφο Αελώ ως και την ηθοποιό κυρία Καλουτά να βγαίνει βόλτα Κυριακή εννέα το πρωί χαμηλά στη Φωκίωνος Νέγρη και να χαιρετά το κόσμο σαν ζωντανό μνημείο. Του αρέσει όλη η κίνηση και η βαβούρα του κέντρου ενώ για πολλούς άλλους είναι μειονέκτημα. Το πεδίο του Άρεως και η Φωκίωνος Νέγρη ως ανοιχτοί και πράσινοι χώροι είναι κοντά τους για έναν περίπατο. Τα παιδιά το 1975 μπορεί να έπαιζαν παιχνίδια στους δρόμους της Κυψέλης και έκαναν ολυμπιακούς αγώνες κάτι που τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να κάνουν. Δεν υπάρχει κενός χώρος ούτε για αντιπαροχή. Τα περισσότερα σινεμά έγιναν σούπερ-μάρκετ ενώ αυτά που παραμένουν στη θέση τους είναι ακόμη τα θέατρα.

Πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή στη Κυψέλη θα ήταν η οριοθέτηση πάρκινγκ, μεγαλύτερα πεζοδρόμια, πεζοδρομήσεις, απαλλοτριώσεις και λύση για τα εγκαταλελειμμένα σπίτια ώστε να μη γίνονται εστίες μόλυνσης. Αν και υπάρχει διεθνή κουζίνα στη Κυψέλη λείπει το καλό φαγητό.

Ο Σπύρος και η Έλενα είναι διαθέσιμοι να κινηματογραφηθούν για λίγο αν χρειαστεί για το σκοπό του ντοκιμαντέρ μας. Η Φωτεινή διαθέτει τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Ο Δημήτρης και η Φωτεινή βιντεοσκόπησαν μέρος της συνέντευξης. Σ’ αυτή τη συνέντευξη γνωριμίας συμμετείχαν η Φωτεινή, ο Δημήτρης και η Αναστασία για περισσότερες διευκρινήσεις.

Αναστασία